Haugesund Røde Kors og prosjektet #Vinduslykke vant Helseprisen 2021. Det ble klart på et arrangement i forbindelse med Frivillighetens dag i Oslo rådhus søndag 5. desember. Helseprisen er Stiftelsen Dams årlige utmerkelse til et prosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon. 

#Vinduslykke betyr nettopp lykke bak et vindu. Prosjektet ble startet høsten 2020 som følge av at strenge smitteverntiltak satte en stopper for Haugesund Røde Kors sin vanlige besøkstjeneste ved sykehjem og institusjoner.

– Det er utrolig stas for oss i Røde Kors å motta denne prisen. Jeg vil rose Haugesund Røde Kors for å ha utviklet en spennende idé som de har delt med hele organisasjonen. Gjennom pandemien har vi funnet gode ideer og løsninger på hvordan vi sammen kan bekjempe ensomhet, sier Thor Inge Sveinsvoll, president i Norges Røde Kors.

Vinduslykke går ut på å organisere konserter og annen underholdning utenfor vinduet til eldre på sykehjem og institusjoner, for å spre glede på en trygg og smittevernvennlig måte. Siden oppstarten har det blitt arrangert 290 ulike vinduslykke-arrangementer i Tysvær og Haugesund!

– Med relativt enkle midler har prosjektet utviklet en god metode for å motvirke ensomhet, for å bidra til å spre glede og gode stunder for veldig mange mennesker. Det er rett og slett imponerende hvor mye man har fått ut av denne ideen, sa ordfører i Oslo, Marianne Borgen, da hun delte ut prisen.

Haugesund inspirerte flere lokallag

Lokalforeningene i Røde Kors har blitt inspirert av hverandre, og #Vinduslykke arrangeres nå i flere byer og tettsteder i Norge, deriblant i Oslo, Trondheim, Sandefjord, Harstad, Kvæfjord, Tjeldsund, Ibestad og Gratangen, Re og Stokke. Haugesund Røde Kors er drivkraften bak prosjektet.

Ler mer om #Vinduslykke her.