Fritid med mening!

Hva er din sterkeste muskel?

 

Tenk om årets nyttårsforsett var å hjelpe andre.

Som frivillig i Haugesund Røde Kors får du ikke bare hjelpe andre,

mest sannsynlig får du også hjulpet deg selv.

 

Januar er allerede godt i gang og nyttårsforsettene står i kø. Noen vil lese mer bøker, noen lover å tenke mer positivt, noen lover seg selv at de skal spare mer. Det er flotte nyttårsforsett. Finnes det andre skapninger enn oss mennesker som evaluerer vår egen atferd og prøver beinhardt å endre oss selv? Neppe. Men blir vi lykkeligere?

Det er et nyttårsforsett som slår alle andre. Det er ønsket om å være sprekere, sterkere og kanskje slankere. Treningssentrene er aldri så fulle som i januar og februar. Da skal gamle og inngrodde vaner erstattes med svette, kondisjon og sterke muskler. I det fjerne lokker kanskje sommersesongen, med en kropp og en følelse som gjør at både stranda og badebuksa passer bedre.

Men det er noe som mangler i rekken av små og store nyttårsforsett. Hvorfor hører vi ikke noen si “i år skal jeg bli et bedre menneske, og prøve å bry meg mer” eller “jeg tror jeg skal besøke gamle venner oftere”.

Tenk om dette året tok en annen retning. At vi som føler oss sterke og har krefter til overs velger å bruke tid på noe annet enn oss selv, men heller på dem som trenger det mest. Det hadde vært noe.

Og hvem trenger det mest? Kanskje en gammel mann som bor i et hus hvor dagene er lange og besøkene få. Kanskje ei skolejente som så sårt skulle hatt leksehjelp og noen som har tid. Kanskje en innvandrer som prøver å forstå den norske hverdagens kryptiske koder. Kanskje en som soner en dom i fengsel, og har uendelig mye tid til å gruble på hvordan livet kunne ende bak høye murer.

Røde Kors er kanskje mest kjent for hjelpekorpset som trør til når noen forsvinner. Røde dresser, førstehjelp og utrykningsbiler, alltid klar når noen er i fare eller skadet. Men Røde Kors er så mye mer. Den unge jenta, den ensomme mannen, innvandreren - alle disse, og mange fler, får besøk av frivillige. Vanlige mennesker som du og jeg.

Frivillig betyr at vi gjør noe av fri vilje, at vi er villige til å stille opp. Det rare, og kanskje det fineste, er at den som hjelper andre også hjelper seg selv.

Vi vet innerst inne at marginene i livet er små. Hvor stor distanse er det egentlig mellom dem som har så mye, og dem som står alene. Livet er skjøre saker, ingen vet hva som venter rundt neste sving. Noen har mye i kofferten, andre har mye bagasje, men drømmene og ønskene våre er ofte like. Hvorfor er det slik? Vi vet jo så godt selv hva som gjør oss glade. Nærhet til familie og venner, en trygg arbeidsplass, latter og smil. Gode fellesskap hvor vi føler oss elsket og sett.

Kanskje du er den nye frivillige i Haugesund Røde Kors. Dine sterke sider, dine erfaringer og din klokskap er noe som trengs. Du har en styrke som Røde Kors kan trenge.  Kanskje du er blant dem som har et helt nytt forsett.

Du skal trene kroppens sterkeste muskel - hjertet!